Op de fiets door de Camargue

Camargue zonsondergang
Zonsondergang boven het moeras

Eind mei 2015 zouden we, R, E, L en ik, een tocht langs de Loire gaan maken. Het enige dat nog hing was: wind mee of stroom-afwaarts. De weersvoorspellingen waren daags tevoren slecht, dus het werd Montpellier.

Dambordje
Dambordje, in de Salines de Villeneuve. Er vlogen ook Koninginnepages, maar het was meer dan 30 graden en ze gingen niet zitten… Deze was al een bofje.

Vandaaruit een aantal dagtochten gemaakt, en een meerdaagse tocht. Met de fietsen op de trein naar Orange, via Avignon en Arles naar Saintes-Maries-de-la-Mer en terug naar Montpellier. Dus afgezien van een mooie dosis cultuur (Romeinen, pausen, van Gogh) ook heel veel natuur: dwars door de Camargue.

Flamingo's
Vogelpark Pont de Gau

Sinds mijn 12e wilde ik al naar de Camargue, dat wilde gebied van de Rhône-delta, met zijn moerassen, zijn flamingo’s, zijn eigen ecosysteem, zijn wilde paarden en de zwarte stieren.

Flamingo

Flamingo

Ik ben er de afgelopen jaren natuurlijk al geweest en heb er behoorlijk aan geproefd, maar nu, er dwars doorheen fietsen, geweldig! Eigenlijk is een paar dagen veel te kort, ik wil terug!!

Flamingo's

Ieder van ons mocht een wens uitspreken voor onderweg. Het mijne was (hoe voorspelbaar) even een bezoekje aan het vogelpark (eigenlijk meer een reservaat, de vogels zijn vrij om te komen en te gaan) Pont-de-Gau. Daar kreeg ik twee uren de tijd om mijn slag te slaan.  Ik kan er wel 20 uur doorbrengen… Op een dag dan. En dan de volgende dag weer.

Distelvink of Puttertje
Distelvink (Puttertje)

In Saintes-Maries-de-la-Mer kregen we kamers “donnant le marais”, precies zoals ik al hoopte: met uitzicht op het moeras. En de muggen in het moeras hadden uitzicht op ons…. Ga niet zonder Deet naar dat gebied, het is niet te doen. We kwamen bij onze kamers en vlak voor ons was een kleine zilverreiger aan het jagen, zonder zich veel van ons aan te trekken. Gele kwikstaarten scharrelden een maaltje op en wat was die zonsondergang mooi! Ik was de volgende ochtend voor de zon opging al buiten, want ik wilde geen moment missen. Rust boven het moeras. Een kudde paarden die opgedreven werd door een aantal “cowboys” die hier waarschijnlijk anders heten. Flamingo’s en kluten langs de meren.

Zilverrijger
Kleine Zilverreiger
Iberische gele kwikstaart
Iberische gele kwikstaart. Dat het een gele kwikstaart moest zijn was al snel duidelijk, en dat Iberische heb ik er bij gegokt. Een Noorse zal het hier wel niet zijn…
Flamingo
Flamingo’s

Buiten het park was ook voldoende te zien. Op de rijstvelden stonden zwarte ibissen, de zwarte wouw is er net zo normaal als in Nederland de buizerd, de rode wouw liet zich regelmatig zien. Zelfs de Hop heb ik meerdere malen gezien en een maal kunnen fotograferen, vanuit de verte. Hij zat in een kale boom en riep: Hop-hop-hop. Zo verraadde hij zijn zitplaats. Foto van te ver weg, moet een keer beter…

Zilverrijger
Kleine Zilverreiger voert jong

Deze blogjes gaan over natuurfotografie, ik zal jullie de cultuur besparen, maar geloof me: die was ook prachtig. Het bruggetje van van Gogh, het nachtcafé, de paleizen en het amfitheater, prachtig allemaal.

Zonsondergang
Une chambre donnant le marais, en dan is dat je uitzicht…

En de Loire dan? Op de terugreis hebben we nog een dagje langs de Loire gefietst. Toen besloten we: het wordt de volgende keer wind mee. Want op dat platte land langs de Loire kan het stevig waaien….

4 reacties

 1. Oh, wat een mooie serie, die Lumix doet het toch echt heel goed. De foto van het puttertje springt eruit, maar de foto daarboven vind ik ook prachtig, ik hou van interactie tussen dieren, en dat heb je hier heel knap vastgelegd. Eigenlijk vind ik alle flamingo foto’s erg mooi. Lijkt me een heerlijk gebied.
  groetjes Ghita

  1. Hoi Ghita,
   Dank. De Lumix is prima, en het gebied is echt heel mooi.
   Die twee flamingo’s samen, ik weet niet of het ouder en jong waren, of er gebaltst werd (beetje laat) of dat ze ruzie hadden. Maar het was een mooi gezicht, en duurde maar heel kort.
   Jij zou je er ook prima vermaken!
   Groetjes, Conny

 2. Hallo Conny…
  Zo te zien is het weer goed gekomen betreft de prachtige foto’s van o.a. de flamingo’s en de andere dieren. Een mooie reportage Conny.

  Groet Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.