De Ackerdijkse plassen

Vanmorgen met een paar aardige gidsen van Natuurmonumenten dit kleine maar prachtige gebied ingetrokken. Normaal kan je er alleen omheen lopen of fietsen, maar elke eerste zaterdag van de maand organiseert Natuurmonumenten een wandeling dwars door het gebied. Wel van tevoren inschrijven! Om de vogels niet te verstoren mag je er verder niet in.

IMG_7553-1001

Het gebied ligt tussen Delft en Rotterdam en is hier en daar ontveend. Vroeger heeft er een melkveehouderij gestaan maar nu is het een vogelreservaat. De meest voorkomende vogel is de grauwe gans, maar en zit natuurlijk veel meer.

IMG_7573-1001

We wandelden door een heel nat gebied en moesten zo nu en dan over planken paden. Leuk! Het weer zat ook mee. De gidsen wisten erg veel te vertellen over flora en fauna.

IMG_7768-1001

Er zit een aalscholverkolonie. Aalscholvers hebben geen vette laag over hun verenpak zoals eenden dat hebben. Als een eend nat wordt dan loopt het water in pareltjes van zijn veren af. Daarom drijft een eend goed en wordt hij niet koud. Een aalscholver leeft van vis en moet dus goed kunnen duiken. Dat kan niet met een drijf-pak. Vandaar dat de aalscholver wel nat wordt en dus na een vistocht zijn vleugels uitspreidt om op te drogen. Zo zie je hem vaak, op een lantaarnpaal bijvoorbeeld. Als een aalscholver zwemt dan ligt hij ook veel dieper in het water dan een eend of een gans. Wel gezien, maar nooit eerder bij stilgestaan…

IMG_7653-1001

IMG_7660-1001

Het was een heerlijke ochtend. Trouwens ook verbluffend veel paddestoelen gezien. Natuurlijk de houtzwammen die zich niets aantrekken van vorst, maar ook het judasoor en de trilzwam. Het is tot nu toe erg zacht geweest. Om ze echt goed te kunnen fotograferen heb je een goede lens nodig, een statief of een rijstzak en veel tijd. Vooral mijn statief heb ik enorm gemist.

IMG_7781-1001
Trilzwam

Jammer voor R, er was alleen een buizerd, eventjes maar, maar er moet ook een havik en een kiekendief zitten. We komen terug, maar eerst even lid worden van Natuurmonumenten. En laarzen aan en verrekijkers mee. Aanrader.

5 reacties

 1. Heel leuk verhaal Connie;-)
  En mooie foto’s, die trilzwam is toch mooi gelukt!
  Het was inderdaad een heerlijke wandeling.
  Ik stuur de link van je blog aan de andere gidsen van de Ackerdijkse Plassen.
  Graag tot een volgende keer!

 2. Hoi Conny,
  Wat leuk zeg, zo’n wandeling met een gids van Natuurmonumenten, dan kom je toch op de mooiste plekjes van zo’n gebied. Ik ben er een keer met mijn werk geweest, toen we daar een dagje vrijwilligerswerk (snoeiwerkzaamheden) hebben verricht. Zo te zien bij jij ook bij de aalscholverkolonie geweest, dat is dacht ik een kijkhut. Je hebt ze mooi vliegend erop staan, en de trilzwam is prachtig.
  groetjes en tot gauw
  Ghita

 3. Mooie foto’s Conny!
  Zijn die van de geweizwammetjes niet gelukt?
  Afgelopen zaterdag (19/1) waren er heel wat weer soorten eenden op de plas, waaronder de Pijlstaart.

  Zie jullie graag nog een keer terug.

  1. Beste Leo,
   We zijn er 1 februari weer bij!
   De geweizwammetjes waren niet scherp genoeg, volgende keer gaat het statief mee!
   Groetjes, Conny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.