Technieken

In de winter probeer ik vaak technieken uit. Gewoon aan de keukentafel. Ik speel met belichting en ik probeer lenzen uit. Zo kom ik de donkere dagen goed door. Ik heb heel lang geprobeerd hoe je macro foto’s kan belichten. Vooral in het gebruik van die heel bijzondere Canon MP-e 65mm valt heel wat te leren. De eerste keer dat ik deze lens op mijn toestel zette zag ik meteen…. Helemaal niets. Je moet zo dicht bij het onderwerp zijn en zo veel licht gebruiken, dat je zonder flits gewoon geen foto krijgt.

Vlieg op stinkzwam

Heel lang heb ik gezocht naar de manieren waarop ik kon spelen met belichting en scherptediepte bij macrofotografie. Meestal flits ik. En hoe dichter bij ik kom, des te noodzakelijker de flitser bij macro. Maar hoe doe ik dat, hoe heb ik de flitser aangepast en de flitser betaalbaar gehouden? Ik zal niet zeggen dat dit je juiste methodes zijn, maar misschien heb jij er iets aan?

Als ik insecten wil fotograferen, dan werken de foto instellingen heel anders en tegelijk weer hetzelfde als bij alle andere vormen van fotografie. Hoe te werken met iso, sluitertijd, diafragma en brandpunt? Ik heb er een stukje over geschreven.

Hoe kies ik mijn standpunt als ik macrofoto’s maak? Hoe zorg ik ervoor dat mijn onderwerpen goed en mooi uitkomen? Ik ga echt op ooghoogte proberen te komen, en dit is waarom en hoe.

Ik heb mijn bevindingen hieronder beschreven. Lees het eens door en probeer het ook eens. Of heb jij een betere methode? graag je reacties. Succes!

Zandhagedis, man

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.