Hagedissen en vossen

Zandhagedis

Op een donderdag in Juni gingen Ghita en ik weer naar de Amsterdamse Waterleidingsduinen.  Ik hoopte op vlinders en libellen, maar het weer was niet mooi genoeg, ze zouden zich niet veel laten zien. Maar in dit gebied is altijd wel wat te zien!

Voor we weg gingen had ik een beslissing moeten nemen: Mijn mooie Canon mee, met lenzen en flitser en de hele dag lopen sjouwen, of de Panasonic mee, die ook altijd op fietsvakantie mee gaat. Het was de Panasonic geworden, met een paar voorzetlensjes.

Zandhagedis
Zandhagedis, vrouw

De zandhagedisjes konden zich verheugen in onze belangstelling…

De mannetjes zijn in juni heel mooi fel groen gekleurd. Je ziet ze ook als ze door de blaadjes op de grond kruipen. De vrouwtjes hebben een schutkleur en je moet op je gemak gaan zitten kijken om ze te zien.

Zandhagedis, man

De zon kwam tevoorschijn en verdween even later weer. Aangezien deze wezentjes koudbloedig zijn, kunnen ze niets als ze niet opgewarmd zijn. Ze moeten dus goed blijven zitten om van het zonnetje te profiteren en zijn dan redelijk benaderbaar.

Zandhagedis, man

Op mijn knieën, als het moest op mijn buik, heb ik ze bekeken. Als je staat dan zie je niet meer dan een snelle beweging in de blaadjes. Als je ze van nabij bekijkt dan blijken ze prachtig.

Er sprong een kikkertje naar ons toe, geen idee welke soort…

Kikker

We hadden geen tijd om naar vossen te zoeken, dat zou wel weer eens komen. Wel werd het tijd voor een lunchpauze. We hadden onze plastic zakken uitgespreid ergens op een duin, toen deze dame opeens achter ons stond:

Vos, Schooier

Buitenkansje! Ze moet een paar jongen in de buurt hebben maar die hebben we niet gezien.

Vos

Vos

Ze was erg beweeglijk, bleef geen moment stil zitten. Maar wat een pracht diertje!

Vos

Het was alweer een prachtige dag. Je ziet zoveel onderweg, en het is zo gezellig! En die Panasonic? Die heeft zich weer bewezen.

Zoals langzaam traditie wordt werd de dag afgesloten met een drankje en een stukje appeltaart. Ook niet verkeerd!

5 reacties

 1. Hoi Conny,
  Wat een heerlijk blogje, en wat heb je dat mannetje hagedis er mooi op staan. De eerste vossenfoto vind ik ook heel mooi met meer omgeving. Ik wilde haar ook steeds wat verder weg hebben, maar ze bleef dichtbij komen, dus konden we nog een paar pasfoto’s maken van mevrouw vos.
  Ik verheug me alweer op ons volgende uitstapje en omdat de cursus niet doorgaat…..kan ik wel de hele dag 🙂
  groetjes Ghita

 2. Hallo Conny…
  De foto’s van de hagedissen zijn bijzonder mooi en zeer scherp, prachtig. Ik dacht dat vossen altijd erg schuw zijn, maar dat schijnt daar mee te vallen. Het komt misschien door dat ze vaker mensen zien. Als ik er hier eentje ziet dan zijn ze als een speer weg en zo schuw als wat. Mooie reportage Conny. Groet Hans.

  1. Hoi Hans,
   De vossen daar zijn inderdaad niet schuw. Ze worden gevoerd, dat helpt veel. Zou natuurlijk niet mogen: het zijn wilde dieren en dat moeten ze blijven. Maar ondertussen geniet ik er wel van… Je moet eens gaan kijken!
   Groetjes, Conny

   1. Hallo Conny…
    Heel erg bedankt Conny voor jouw berichtje en ik vind het erg leuk van jou. Ja, ik vermoede al zoiets dat ze worden gevoerd en dat maakt ze tammer. Zo is het hier ook met de wilde zwijnen en die werden in het verleden ook steeds tammer gemaakt door toeristen die hier veel zijn. Het werd op den duur zo erg dat er maatregelen genomen zijn door de weggetjes af te sluiten voor de mensen met auto’s en in het verleden was het er erg druk met kijkers en ze aten zo-goed als uit de hand wat ook erg gevaarlijk was.
    Het is alleen nog maar toegankelijk voor fietsers. (ook geen bromfietsers meer)
    Dat is een goed idee Conny om daar ook eens heen te gaan als we weer eens op bezoek gaan bij mijn schoonmoeder en die woont in Noordwijkerhout. Wat de macrofoto’s betreft van mij die ik nog zou maken en ik je nog zal sturen, duurt wat langer want ik heb het echt erg druk maar ik ga echt aan het werk hoor. Ik werk op drie fronten hier om het zo maar even te zeggen en het heeft te maken met grof wild.
    Als het af is stuur ik je wat foto’s met veel charme en allure die ik er aan heeft gegeven aan het gebouwtje voor het grof wild.
    Alsnog weer erg bedankt voor jou berichtje wat ik erg leuk vind:-))

    Groetjes Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.