Lucifer

Het is een beetje koud en alle insecten zijn weg. Niet naar Afrika geloof ik, maar er zijn er maar weinig te vinden. Dan moet je iets anders. Heerlijk, experimenteren……

Hier een foto, 3x life, niet gecropt, van een luciferkopje. De scherptediepte is miniem. Als ik een kleinere diafragma-opening kies, dus een hoger diafragma getal, f11 of f16, dan krijg ik wel meer scherptediepte maar door diffractie ontstaat er dan toch een minder scherp beeld met minder details. Elke lens heeft een optimaal diafragma, en dat ligt meestal ergens in het midden, nooit bij de grootste of de kleinste opening.

Ik moet nog kijken hoe ik moet photo-stacken, dat komt nog. Maar ik ben tevreden.Macro-13-1001

Uit de hand, met flits.

Bij een macrofoto waar je je onderwerp zo sterk vergroot heb je veel licht nodig, maar dat is geen probleem, ik heb een flitser met (zelfgemaakte) diffuser. Ook heb je een heel kleine scherptediepte (depth of field ofwel DOF). Dat is alleen op te lossen door meerdere foto’s te maken met verschillende scherpstel-punten en die dan met software samen te voegen. Dat heet dus photo-stacking. Dat komt nog. Maar voorlopig ben ik tevreden met dit resultaat, uit de hand genomen….

Een winter van experimenteren ligt voor me. Uit de hand, met statief, met en zonder flits, andere manieren van belichten… En dan daarna het veld of de tuin in!

2 reacties

  1. Hallo Conny,
    Dit is echt weer om binnen te experimenteren. Hoe kom je op het idee om een lucifer te fotograferen….maar wel heel geslaagd, je brengt me op een idee, maar ik weet niet hoe ik het moet uitvoeren. Een rij lucifers achter elkaar, scherpstellen op de voorste met een hele kleine scherptediepte, ben wel benieuwd hoe dat eruit ziet. Er komen meer regendagen aan, dus misschien ga ik wel iets proberen.
    groetjes Ghita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.