Over mij

Mijn naam is Conny Tummers, een van mijn hobby’s is fotografie.

De natuur, en dan met name de close-up en macrofotografie hebben daarbij mijn grote belangstelling. Details ontdekken in onderwerpen waar je normaal gewoon aan voorbij loopt fascineren me. Maar ook grotere dieren, bloemen en vergezichten zijn prachtige en soms zelfs gewillige onderwerpen. Als je goed zoekt, dan heb je soms verbazingwekkende ontmoetingen!

Heerlijke dag in de natuur. Foto gemaakt door Ghita Pluijmaekers

Fotograferen is al sinds mijn 12e een hobby van mij. Voordat mijn oom Herman zou verhuizen naar de States heeft hij mij geleerd hoe ik moest werken met het afdrukapparaat (een Opemus van vlak na de oorlog). Dat kreeg ik vervolgens mee naar huis. Mijn ouders hebben deze hobby altijd gestimuleerd en ik mocht de zolder inrichten als doka, mocht als nodig altijd chemicaliën en papier gaan halen en kon mij heerlijk uitleven. Ook zwart-wit-films ontwikkelen deed ik zelf. Ik sloot me op in de kelderkast om volledig op de tast het rolletje in het tankje te rollen. In de badkamer werd een lijn gespannen om de films te drogen, knijper boven en een knijper onderaan om te voorkomen dat het rolletje weer oprolde.

Ik startte met een Agfa Silette met losse belichtingsmeter, maar als snel kwam er een Praktica spiegelreflex. Voordeel van de Agfa was, dat ik moest leren om te gaan met diafragma, belichting en ISO-waarden. Daarna heb ik dan ook nooit meer de P of de automaat-stand gebruikt.

juffertje

Tamron 180 mm macro, ISO 320, F/8, 1/200 sec, geen flits.

In de Praktica-tijd had ik een flitsschoentje waarmee ik mijn flitser naar voor kon kantelen, een converter en een setje tussenringen. En natuurlijk een telezoomlens en een 50mm lens. De leercurve was voor macro echter bijzonder traag: je zag de resultaten pas als het rolletje was ontwikkeld. In die tijd maakte ik veel dia’s.

In mijn rijkere tijd heb ik mezelf getrakteerd op een (analoge) Canon AE1, een wereld van vooruitgang na de Praktica. Vooral het lawaai van de sluiters heb ik nooit gemist… Daarna kwamen een Canon 400D en een Canon 60D, waar ik nu heel blij mee ben.

Op de fietsvakanties, waar het belangrijk is om weinig gewicht mee te nemen, heb ik een Panasonic FZ200 mee, met een Canon 500D voorzetlens en een Raynox 250 voorzetlensje. Het zal me toch niet gebeuren dat ik op vakantie ga zonder fotospullen! Dit toestelletje heeft verrassend grote voordelen.

Een andere hobby is Pilates, hier staan Pilates lessen die ik gemaakt heb. De filmpjes voor YouTube maak ik met mijn gewone fototoestel en bewerk ik in iMovie (op mijn Macbook) en Davinci Resolve (op mijn Windows laptop). Ik ben nog niet tevreden met de scherpte en de belichting, maar dat komt ook doordat de enige plek waar ik goed kan opnemen pal tegen het daglicht in is. Ook hier weer: concessies….. Maar wel erg leuk om te doen.

Onderwerpen

Natuurlijk fotografeer ik de vakanties en de uitstapjes, de etentjes en de familie-bijeenkomsten. Maar mijn hart ligt bij de natuur. Met mijn macrolenzen kwam ik tot een vergroting van maximaal 1:1, maar als ik er tussenringen bij gebruik kom ik zowat tot 2:1. Dat kost enorm veel licht, dus ik doe dat op dit moment met statief en alleen bij onderwerpen die niet wegvluchten… Maar we experimenteren rustig verder. Met de flitser en mijn prachtige zelfgemaakte diffuser moet er nog meer mogelijk zijn.

Update: na de komst van de MP-E 65 mm is er veel meer mogelijk en nog eens haarscherp ook! De DOF (scherptediepte) is echter heel minimaal zodat ik flink aan het experimenteren moet. LEUK! De resultaten volgen.

Als je de achterliggende techniek wilt weten die ik gebruik, kijk dan even op deze pagina.

2 reacties

 1. Wat een herkenbaar verhaal! In de zwart/wit-tijd kiekte ik ook met Praktica en had ik ook een Opemus vergroter in de DoKa op zolder (Axomat3, als ik het me goed herinner). Na jaren alleen met compact te hebben gefotografeerd heb ik nu ook eenEOS 60D én een FZ200. Moet nog veel leren…

  Groet, Dick.

  PS: Kan ik me abonneren op jouw blog ?

  1. Beste Dick,
   Leuk, je hebt dus precies dezelfde weg bewandeld als ik! Je foto’s zijn prachtig, je hebt al heel veel geleerd blijkbaar. Maar je hebt gelijk, een mens blijft leren.

   Ik ga eens kijken hoe dat met dat abonneren zit. Heb geen vaag idee nog, maar via Google zal ik wel een antwoord vinden.
   Groetjes, Conny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.