Veluwe, 09-11-13

Vandaag ben ik samen met Ghita op de Veluwe geweest. De afgelopen week was het slecht weer, maar vrijdag begon het op te klaren en zaterdag hadden we perfect foto-weer.

20131109-Veluwe_2013-9

Tegenover het kasteel van Staverden zijn we het bos ingetrokken. We kwamen denk ik nog geen 500 meter ver, want daar lag aan een watertje een omgevallen boomstam met paddestoelen die beslist op de foto wilden.

Mijn uitdaging is niet om een paddestoel op de foto te krijgen (richten en klikken) maar om ze er mooi op te krijgen. Een compositie, de gulden snede, of een andere interessante manier van kijken. Letten op voorgrond, onderwerp EN achtergrond. De lichtval in de gaten houden. Dus: Laag ISO want die paddestoelen lopen niet weg. Dan een rijstzak of een statief om de lange sluitertijd te kunnen halen. En het juiste diafragma. Wel zo groot dat er wat van scherptediepte is, maar niet zo dat de achtergrond storend wordt.

20131109-Veluwe_2013-67
180 mm, ISO 125, 1/20 sec f/8,0

Op deze foto zie je een achtergrond die uit wat vage kleuren bestaat. Daardoor komen de paddestoelen goed naar voren. Met f/3,5 zou de achtergrond helemaal egaal geworden zijn (zoals de eerste foto van dit blogje), met f/22 zou je de blaadjes op de achtergrond als erg storend zien. De paddestoelen zijn ietsje van onder aangelicht met een reflectiescherm dat eerder deze week nog in een pakje zalm zat. Wat is mooi, wat wil je overbrengen. En kan je vastleggen wat je in gedachten had. Maar wat is het heerlijk om te experimenteren met alle mogelijkheden.

Daarna zijn we naar Burnie gegaan, waar we een workshop hadden olv Karin Vogt en Gerard van Heijningen. Op de Noorderheide van alles uitgeprobeerd. Ik heb dus netjes mijn 17-85 mm lens gebruikt, met een polafilter om die eens uit te proberen.

20131109-Veluwe_2013-108
Met polafilter

Nou ja, beetje over de top. Maar ook geprobeerd om de reflectie van de lucht in een plas vast te leggen. Leuk, experimenteren! Plassen zat na afgelopen week.

Regenplas
Regenplas

Uiteindelijk vielen Ghita en ik toch weer voor de macro, er lag een oude omgevallen boom op het pad en die was voor ons. Dus de 180 mm er weer op, en een vuile broek riskeren.

20131109-Veluwe_2013-122
Sporogonen (sporendoosjes) van Zilvermos

En de laatste foto van dit blogje heb ik eens stevig onder handen genomen.

20131109-Veluwe_2013-118

Het was een heerlijke dag, ik heb weer veel geleerd en genoten van alle natuur en het goede gezelschap om me heen.

Klik hier voor meer paddestoelen-foto’s.

2 reacties

  1. Oh, wat een leuke serie van ons dagje. De bovenste foto had ik al in je album gezien en was daar mijn favoriet, erg mooi. de tweede foto vind ik ook heel goed geslaagd, en het landschap heb je ook mooi. (wat was de lucht toen nog mooi blauw, even later trok het helemaal dicht). De sporen van het mosje zijn superscherp, knap hoor, dat is mij nog niet gelukt zo. De laatste foto brengt me een beetje in winterse (Kerst) sferen.
    gr.Ghita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.