Kalmthoutse heide

We waren hier in de winter al een paar keer geweest, maar nu in de zomer was het opnieuw tijd om naar dit prachtige gebied te gaan. Ik heb besloten om niet meer al mijn lenzen mee te slepen. Voor vandaag had ik gekozen voor de Tamron 180 mm Macro-lens. Dus geen mooie plaatjes van het gebied of van vogels. Daar moet ik dan maar een keer voor terug.

Gewone oeverlibellen
Gewone oeverlibelle

Eind juli, mooi weer maar niet te warm. Toch hadden de libellen weinig tijd om te gaan zitten…. Soms wilde het even lukken.

IMG_9580-1001

Het is zo anders dan in de winter. Er springt van alles voor je voeten weg, vlinders en steekbeesten, zwermen juffertjes, helderblauw, vliegen telkens voor je uit.

IMG_9552-1001

Op het pad waar we in de winter tot onze enkels in het water liepen, was het nu droog. Er groeide zonnedauw als bewijs van de vochtigheid, maar nu kon je op je knieën in het gras gaan zitten met enkel een natte plek op je broek.

IMG_9599-1001
IMG_9600-1001

Naast het pad stond schrikdraad om de kwetsbare natuur te beschermen, en ja, dat stond onder stroom. (Natuurlijk waren de diertjes net achter het hek het mooist en dat levert zo nu en dan een schok op…)

Citroenvlinder
Citroenvlinder
Heideblauwtje
Heideblauwtje (ik dacht een Icarusblauwtje, dank je Ghita, voor de tip)

De prachtige Heideblauwtjes vlogen af en aan, soms hun gespikkelde kant zichtbaar, soms lieten ze zich van hun blauwe kant zien. De Dikkopjes waren in de meerderheid. Zij kozen niet de grasstengels maak vaak prachtig gekleurde bloemen als zitplaats, zoals de distels.

Groot dikkopje
Groot dikkopje
IMG_9554-1001

IMG_9621-1001

IMG_9623-1001

R ging naar de Kalmthoutse Heide met de hoop om wespendieven te zien. Hoe je ze herkent? Als je een soort van buizerd ziet die gaat vlinderen dan is dat een wespendief. Kijk maar eens op Youtube voor een voorbeeld. En het is gelukt: er vloog een paartje, en het mannetje vlinderde!!

Op een moment zag ik een vreemd patroon in een spinnenweb: een soort van zigzaglijn, zo kenmerkend voor de tijgerspin.

Tijgerspin met de in het web geweven zigzaglijn
Wesp- of Tijgerspin met de in het web geweven zigzaglijn

De tijgerspin, die ook wel wespspin wordt genoemd, is een nieuwkomer in onze natuur, die door het warmer worden van de zomers steeds noordelijker aangetroffen wordt.

Dit prachtige natuurgebied met vennen en natte stukken is een aanrader voor ieder die eens iets anders wil zien. In 2011 is er een enorme brand geweest met nog steeds geblakerde bomen maar de natuur herstelt zich goed en het gebied is wellicht mooier dan ooit!

7 reacties

  1. Hallo Conny, ja ik was benieuwd waar je nu weer naar toe bent gegaan om het mooie vast te leggen waar alles gratis is zoals Ghita het noemt. J.L. vrijdag was het een mooie dag om er op uit te trekken met een aangename temperatuur en zie. Ik heb het even opgezocht, maar het ziet er zeer mooi uit de kalmthoutse heide met haar prachtige landschap. De foto’s zijn weer goed geslaagd en ze zijn weer echt mooi. Wat ook misschien aantrekkelijk is om naar toe te gaan is de ”Schaapskooi” in Heerde met mooie kleine meertjes en de schapen waar een schaapsherder bij is. Ook de natuur is er bijzonder en natuurlijk veel libellen enz.
    Groet Hans

  2. Wat een mooi gebied lijkt me dit, veel variatie in vlinders, libellen en andere kleine beessies…
    Dat icarusblauwtje is trouwens een heide blauwtje, dat zie je aan de kleine turquoise blauwe stipjes op de oranje stippen op de vleugels, die heeft het icarusblauwtje niet. Heideblauwtje verwacht je ook wel op een heide gebied, maar wel heel leuk, want ik heb dit blauwtje nog nooit gezien.
    groetjes Ghita

  3. oh, vergeet ik die mooie tijgerspin nog te noemen, heel gaaf zeg. Ik zal eens opletten als ik spinnenwebjes zie of ik het zigzagpatroon herken en ook de mooie spin kan vinden.

  4. We organiseren deze zomer enkele unieke excursies naar de nachtzwaluw – kijk op onze activiteitenagenda voor meer info. Het Grenspark de Zoom Kalmthoutse Heide stelt 8 locaties – zowel aan Vlaamse als aan Nederlandse zijde – ter beschikking, in en rondom het natuurgebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.