Flitsen

Flitsen bij Macro? Het heeft voordelen. Allereerst kan je het diafragma verkleinen (dus een hoger getal, f 11 ipv f 3,5, en dus een iets grotere scherptediepte krijgen. Bovendien kan de sluitertijd heel kort blijven waardoor je een grotere kans hebt op een scherpe foto. Als je heel dicht op je onderwerp nadert, of als je onder moeilijke omstandigheden werkt is die flits heerlijk om te gebruiken. Ook als je met bijvoorbeeld tussenringen werkt heb je veel meer licht nodig en kan flitsen het verschil betekenen tussen een bewogen en een mooie foto.

Schaduwen

Bovendien kan je zorgen dat er geen felle slagschaduwen onder of achter je onderwerp ontstaan. Kijk maar eens naar de volgende plaatjes:

IMG_3766_edited-1IMG_3767_edited-1

Beide foto’s zijn vlak na elkaar genomen. Ik doe dat altijd: ik neem een paar foto’s want een milimeter bewegen en het onderwerp is totaal onscherp en de foto mislukt. Deze twee foto’s nam ik zo kort achter elkaar dat de flitser nog niet was herladen en dus bij de tweede foto niet af ging. Het resultaat: een slagschaduw onder de zweefvlieg. Verder was het zonnig en kreeg ik genoeg licht op het werk. Wat dat betreft had dat flitsen niet gehoeven. Toch vind ik de geflitste foto mooier.

Nog een voorbeeld van wel en niet flitsen.

Wat voor een flitser heb je nodig?

Je kunt natuurlijk voor ergens tussen de 600 en de 800 euro een ringflitser kopen. Ze zijn prachtig, je zet ze voor op je lens, ze regelen alles prima. Met dat soort flitsers kan je ook regelen dat je van de ene kant iets meer licht wilt hebben dan van de andere kant. Prachtig. Maar wel duur. En als je een lens gebruikt waar de voorkant van draait als je scherp stelt, dan draait je flitser vrolijk mee….

Dan zijn er nog van die led-ringflitsers van om en nabij 100 euro. Kan je natuurlijk ook doen.

Mijn oplossing is veel simpeler. Ik heb een prima flitser, zo eentje die meet hoeveel licht er op het onderwerp is gevallen en stopt met flitsen als er voldoende licht is. Alleen, met macro of close-up flitst die dwars over mijn onderwerp heen, zeker als er een lange lens tussen zit. Maar op het internet staan talloze filmpjes van mensen die met een beetje karton en wat doek een opbouw op hun flitser hebben gemaakt die perfect werkt. Het ziet er een beetje raar uit, maar alleen het resultaat telt, toch?

Als je op Youtube de volgende woorden intikt, dan kom je vanzelf op ideeën : Macro flash diffuser. Er wordt veel geknutseld in de wereld!

En dan heb ik zelf al verschillende malen naar het volgende filmpje gekeken van een man die met een redelijk eenvoudige camera, een paar tussenringen, een omgekeerde 50 mm lens en een oude flitser met wat knutselwerk de meest ongelooflijke foto’s maakt. Zo eenvoudig en goedkoop kan het dus ook, dat bewijst hij. Geniet van het volgende filmpje:

Niet te geloven hè?

Mijn diffuser heb ik gemaakt met een placemat, de binnenzijde ervan beplakt met aluminiumfolie, duct tape om de zaak bij elkaar te houden en een stukje voeringstof om het licht te verspreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.